Recept: Dajmtårta

Dajmtårta, 15 bitarimage215


100g nötkärnor
3 äggvitor
2 dl socker

3 äggulor
½ dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 dubbel-dajm

krossad dajm, frukt eller kakao

Gör så här

Rosta nötterna lätt i en torr, het stekpanna. hacka dem. Vispa äggvitorna till hårtskum. Blanda i sockret och vispa ytterligare en stund. Rör ner nötterna. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper, till en rund botten, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Låt svalna. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Krossa dajmbitarna och blanda ner dem i smeten. Gör en foliering runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än marängen. Häll glassmeten på marängen och bred ut den jämnt. Frys tårtan minst 5 timmar. Ska den stå längre i frysen bör den täckas med folie. Dekorera med dajm, frukt eller siktad kakao över tårtan innan servering.